Travma; beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, bireylerin fiziksel ve ruhsal bütünlüklerini tehdit ederek onlarda çaresizlik duygusunu uyandıran ve kendi hayatlarında kontrolü kaybettiklerine dair bir düşünce oluşturan olaylardır ( Herman, 2016).
Travma Sonrası Stres Bozukluğu ise sel, yangın, savaş, deprem vb. gibi beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, yaşanan olaydan sonra da olayı hatırlatan durumlardan ve tekrar tekrar olayı yaşamaktan kaçınmaya çalışılan bir bozukluktur. Kişi bu olaylara bizzat maruz kalmış veya tanık olmuş olabilir. Travmatik olaya karşı korku, çaresizlik ya da dehşete düşme tepkileri gösterirler. Kişiler travma oluşturan olayları sıklıkla rüyalarında görebilirler bu da onlarda aynı olayı tekrar tekrar yaşıyormuşum hissi oluşturur. Mesela depremzede bir bireye sadece duymuş olduğu farklı ülkede olan bir deprem olayı ya da küçük bir yer sarsıntısı onda olan travmanın yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir. Travma yaşamış bir kişi insanlardan uzaklaşabilir, geleceğe karşı umutsuzluk besleyebilir, olaylara karşı konsantre olamayabilir, sinirlilik veya öfke patlamaları yaşayabilir.
TSSB kişinin hem iş yaşamını hem de özel hayatını etkileyebilir. Kişinin gündelik hayatında işlevselliğini etkilediği için çevresindeki bireylerle eskisi kadar yakın olamama, iletişim kuramamakta ve ikili ilişkilerinde yabancılaşma görülebilir (Solmuş, T. (2021). Travma psikolojisi. Ankara: Nobel Yayınları.)
Yaşanılan olayın travmatik olup olmaması kişinin kendisine bağlıdır. Mesela Depremi yaşamış iki kişiden biri bu olayda kendi hayatında fiziksel bütünlüğüne dair bir tehdit algılamış ise bu olay onun için travmatik olmakta; fakat aynı deprem olayını yaşamış ikinci kişi bu olayda kendi hayatına dair bir tehdit algılamamış ise bu olay onun için travmatik olarak nitelendirilmemektedir.
Travmatik olaydan sonra gösterilen uyku bozuklukları, inkar, duygusal tepkisizlik, kabus görmek ve olayı tekrar tekrar yaşıyormuş hissine kapılmak belirtileri normal olarak değerlendirilir. Fakat gösterilerin bu tepkilerin bir ay içinde azalarak devam etmesi beklenir. Eğer belirtilerde herhangi bir azalma olmuyor ve aynı şiddette devam ediyorsa bunun için yetkili bir uzmana danışılması gerekmektedir. Eğer sizde de bu gibi belirtiler var ise bir uzmana danışarak yardım almanız tavsiye edilmektedir.
コメント