top of page
  • Yazarın fotoğrafıKurucu Uzman Psikolog Ebru Sinici

CİNSİYETİNDEN YAKINMA (CİNSEL KİMLİK HOŞNUTSUZLUĞU)


CİNSİYETİNDEN YAKINMA (CY)

Cinsiyetinden hoşnut olmama tanısı için kişinin hoşnutsuzluğunun psikotik bir hastalıktan ya da ağır bir kişilik bozukluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı netleştirilmeye çalışılmalıdır.

CY (cinsiyetinden yakınma)’si olan bireylere tıbbi yaklaşımda hedef, bireyin ayrıntılı bedensel, ruhsal, sosyal durumunun değerlendirmesiyle birlikte cinsiyet disforisinin azaltılmasıdır. WPATH (Dünya Transgender Sağlığı Meslek Birliği), farklı düzeylerde toplumsal cinsiyet uyumsuzluğu barındıran bireylerin olduğunu, psikiyatrik, hormon ve cerrahi tedavi gereksiniminin bireyden bireye değişebileceğini belirtmiştir.

Son yıllarda cinsiyetinden yakınma (hoşnut olmama) alanında yapılan araştırmalar hızla artış göstermekle birlikte, çalışmalar etiyoloji, epidemiyoloji, tedavi gidişi üzerine odaklanmıştır. CY’si olan bireylerde yapılan psikososyal araştırmalar ise önyargılı tutumlar, ayrımcılığa maruz kalma ü


zerine yoğunlaşmaktadır. Psikososyal uyum ve iyilik hali için romantik ilişki varlığı ve kalitesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Genel toplumda ilişkiler üzerine yapılan araştırmalar, bir ilişkide olmanın benlik saygısını pozitif olarak etkileyebileceğini belirtmiştir. CY’si olan bireyler genel topluma göre fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarıyla daha sık karşılaşmaktadır. Bununla birlikte kurulan sağlıklı ilişkilerin depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltabileceği belirtilmiştir.



4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page