ES
Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi
Türkiye'de 5. - Ankara'da 2.
Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi Merkezi
ES Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezi, Dünya Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi Derneği'ne bağlı Türkiye'de 5., Ankara'da 2. olarak faaliyetlerine devam eden Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi Merkezidir.
Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi Temel Eğitimi
Pozitif ve Kültürlerarası Psikoterapi Nedir?
Pozitif Psikoterapi 1960’ların sonlarında Prof. Nossrat Peseschkian ve çalışma arkadaşları tarafından Almanya’da geliştirilmiştir.
Pozitif Psikoterapi (PPT); psikodinamik yaklaşımlar, varoluşçu-hümanisttik yaklaşımlar, davranışçı yaklaşımlar ve kültürlerarası terapi yaklaşımları olmak üzere dört ana yaklaşımın etkileriyle ortaya çıkan bütüncül bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. Pozitif psikoterapi; kullandığı yöntemleri, sistematik bir şekilde danışanların ya da ailelerinin ihtiyaçlarına uygun şekilde esnetebilme olanağı sağlamaktadır.
Pozitif kavramı Latince “positum” deyiminden türetilmiş; var olan, gerçek, fiili, verilmiş, realite, somut anlamındadır. Bu kavram; çatışmayı çözebilmek için semptomun ne işe yaradığını keşfetmeleri ve işe yarayan bir çözüm bulabilmesi için danışanın kapasitelerini psikodinamik olarak harekete geçirmeleri için Pozitif Psikoterapi yaklaşımının odağını yansıtmaktadır. Pozitif Psikoterapi; bireysel, çift ve aile psikoterapisinde, kişide var olan kapasitelerin ve kaynakların kullanımını merkeze alan bir psikoterapi yaklaşımıdır.
Pozitif Psikoterapi 1960’ların sonlarında Prof. Nossrat Peseschkian ve çalışma arkadaşları tarafından Almanya’da geliştirilmiş olup etkisi kanıtlanmıştır; “Pozitif Psikoterapi Geçerlik Çalışması” 1997 yılında Tıp alanında Almanya’daki en prestijli kalite ödülü olan Richard Marten Ödülünü alarak tanınmıştır.
Diğer Terapi Ekollerinden Farkı: Kendi kendine yardım – Pozitif psikoterapi kişiye çatışmaların ve semptomların fonksiyonunu keşfetmesini sağlayarak onları teşhis damgasının yarattığı umutsuzluktan kurtarır. Danışanı aktif bir şekilde arama ve deneme konusunda cesaretlendirir. Böylece, kişi kendinin olduğu kadar çevresinin de terapisti olur.
Pozitif ve Kültürlerarası Temel Danışmanlık Eğitimi Hakkında
Bu eğitimin amacı, Pozitif Psikoterapinin temel kavram ve tekniklerini vermektir. Temel Eğitim Programı toplam 200 saatten oluşmaktadır.
Program; 120 saatlik kısmı teorik ve metodolojik interaktif çalışma, 30 saatlik kısmı kendini-keşif grup çalışmalarını içerir. Eğitim modülleri arasındaki dönemlerde katılımcılardan kendi aralarında intervizyon olarak gerçekleştirmeleri beklenen yapılandırılmış, toplam 30 saatlik çalışma gerçekleştirmeleri beklenmektedir. 20 saatlik de literatür araştırma, kitap okuma ve proje çalışması yapılacaktır.
Yedi ayrı modül şeklinde (Cumartesi-Pazar) yoğunlaştırılmış şeklinde verilecek olup, eğitmenler; Dünya Pozitif Psikoterapi Derneği tarafından uluslararası düzeyde eğitim verme konusunda yetkilendirilmiştir. (http://positum.org/training/trainers/)
Ayrıca; temel eğitimi ve gerekli çalışmaları başarı ile bitiren kişiler Dünya Pozitif Psikoterapi Derneği tarafından “Pozitif Psikoterapi Temel Danışmanı” (Basic Consultant of Positive Pscyhotherapy) sertifikasını almaya hak kazanırlar. World Association For Positive Psychotherapy tarafından gönderilecek sertifikanın ücretini ödemeleri gerekmektedir.
Verilecek eğitim, The European Association for Psychotherapy (EAP) tarafından akredite edildiğinden dolayı eğitim saatleriniz “Avrupa Psikoterapi Sertifikası” (European Certificate For Psychotherapy) alabilmek için oluşturacağınız başvuru dosyasına eklenebilmektedir. Böylece Avrupa Psikoterapi Sertifikası (European Certificate of Psychotherapy) alma sürecinde ilk adımınızı atmış olacaksınız.
Modül Konuları: