top of page
  • Yazarın fotoğrafıKurucu Uzman Psikolog Ebru Sinici

Mevsimler ve Psikolojisi


Yaz mevsimini geride bırakmaya başladığımız ve sonbaharın etkilerini gördüğümüz bu günlerde kendinizi mental olarak iyi hissetmiyor olabilirsiniz. Mevsim değişikliklerinin insan hayatını fiziksel olarak etkilediği kadar, psikolojik olarak da etkilediği bilimsel bir gerçeklik taşıyor.


Sebeplerinden biri , başımızın tatlı belası hormonlarımız :)


Vücudumuzun hormon salgısı, ışığa duyarlı bir yapıya sahiptir.


Yoğun güneş ışığında salgılanan hormon türleri ve miktarı, sonbahar ve kış aylarında değişmeye başlar. Hormonal salgıların görsel uyarıcısı olarak görev yapan gözlerimizde doğada azalan ve soluklaşan renklerin etkisi ile bazı hormonal salgıların miktarının azalmasını tetiklemektedir.


Değişen hormonal dengeye yeni bir uyum sağlama sürecine giren beden ve zihin bu süreçte sürekli uyku hali, melankolik ruh hali gibi daha zayıf hissetme eğilimi gösterebilir...


Depresyonda olmayabilirsiniz... Hasta olmayabilirsiniz... Yalnızca bu günlerde hormonal salgılarınız bir miktar değişiyor. :)


Güneş ışınlarının bize sağladığı vitamin, mineral ve hormonal salgı desteğini, sonbahar ve kış aylarında takviye edici besin destekleri ile dengeleyebiliriz. Böylece kasvetli olarak gördüğümüz yağışlı havaların bizi hem fiziksel hem de psikolojik olarak olumsuz etkilemesinin önüne geçmiş oluruz :)


Sonbahar da dökülen yapraklar ile birlikte, tüm sıkıntılarınızın zihninizi, bedeninizi, ve yaşantınızı terk etmesini diliyorum. Sevgilerimle.

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page